Senatorul Nicolae Moga a făcut astăzi o vizită deţinuţilor de la Penitenciarul Poarta Albă (VIDEO)

Senatorul Nicolae Moga a făcut astăzi o vizită deţinuţilor de la Penitenciarul Poarta Albă. Motivul l-a constituit donaţia facută de social democrat unităţii de detenţie, precum şi discuţiile pe care politicianul a dorit să le poarte personal cu persoanele închise aici. Concluziile întîlnirii se vor concretiza în proiecte menite să le ofere persoanelor private de libertate o a doua şansă în reîntegrarea socială.

Senatorul a donat 12 televizoare, care au ajuns în celulele condamnaţilor precum şi în încăperile unde se desfăşoară activităţi cultural educative de grup.

Viaţa în spatele gratiilor face ca timpul să se scurgă greu pentru încarceraţi. Pe lîngă activităţile de vizionare a emisiunilor cu caracter educativ din care ar putea să tragă învăţăminte, deţinuţii nu au prea multe alternative de petrecere a timpului.

Conducerea Penitenciarului încearcă constant să organizeze activităţi constructive, cum ar fi amenajarea grădinii din incintă.

În rest, mare parte din timpul pe care îl au de ispăşit se scurge între patru pereţi, cu o carte în mînă sau cu poze ale familiei şi apropiaţilor. Nici în ceea ce priveşte munca ofertele nu sunt multe din pricina reticenţei oamenilor.

Senatorul Moga a vizitat mai multe celule ale penitenciarului, atît din zona cu circuit deschis cît şi din zona cu circuit închis şi a discutat personal cu deţinuţii, pentru a asculta probleme cu care se confruntă aceştia.

Zona de interes din punct de vedere al exploatării oportunităţilor de muncă a deţinuţilor a constituit-o noua centrală modernizată a unităţii. Conducerea Penitenciarului a reuşit să renoveze complet vechea centrală în numai trei luni de zile, cu forţă de muncă din rîndul deţinuţilor, amortizînd astfel o parte din investiţia finanţată din fonduri proprii.

Nicolae Moga nu este la primul gest de acest fel. El spune că următoarea donaţie se va adresa centrelor de copii instituţionalizaţi.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Matei Ghioc