Senatorii au adoptat astăzi legea votului uninominal

Premierul Victor Ponta a venit la şedinţa Senatului pentru a-şi susţine propriul proiect de lege privind introducerea votului uninominal într-un singur tur de scrutin. Actul normativ, inițiat împreună cu liderul PNL,  Crin Antonescu, a fost supus votulului senatorilor. Parlamentarii PDL au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului, reclamand că acesta nu a primit raportul comisiei de specialitate.

Iniţiatorii propun ca, în caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin, la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidaţii aflaţi în această situaţie. În al doilea tur de scrutin urmează să fie declarat ales candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi.

Potrivit actului normativ, atribuirea mandatelor de deputat şi senator se face într-o singură etapă, la nivelul colegiilor uninominale. Legea a fost adoptată cu 77 de voturi “pentru”, 17 “abţineri” şi nouă voturi “împotrivă”. După dezbaterea din Senat, proiectul va fi supus spre aprobare și Camerei Deputaţilor.

Pentru mai multe detalii si imagini video va rugam urmariti jurnalul Litoral TV

Redactor: Raluca Damian