Semnificația zilei de 23 august (VIDEO)

Istoria zilei de 23 august stîrneşte de la indiferenţă la nostalgie. Evident vârstnicii sunt cei care işi mai amintesc de defilarile militare și manifestațiile ce aveau loc înainte de 1989. Tinerii în schimb nici cunosc semnificația acestei zilei.

Pâna in anul 1989, 23 august marca sarbatoarea națională, moment plin de fast şi tratat ca atare.  Acum nu au mai rămas decât amintirile.

Unii constănţeni duc dorul vremurilor trecute, alții în schimb spun că data și-a pierdut semnificația și nu văd care ar fi rostul unei astfel de sărbători în zilele noastre.

Multi tineri constănţeni nici nu au auzit de această sărbătoare.

Dupa instaurarea comunismului 23 August a fost declarată ziua națională a României, iar actul din 1944 a fost reconsiderat de mai multe ori în sensul mistificării adevărului istoric. Dacă in perioada stalinista evenimentul a fost numit “Insurectia armata de la 23 August” in care un rol foarte important l-a avut armata sovietică, în final, in epoca Ceaușescu s-a transformat în “Revoluția de Eliberare Socială și Națională, Antifascistă și Antiimperialistă”.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Bogdan Grigorescu