Semne bune agricultura are!

România stă bine la capitolul agricultură! Cu toate că seceta, dar și ploaia au intervenit și și-au pus amprenta în anumite zone ale țării, sectorul agricol își menține ritmul producției obținut în ultimii doi ani. Cel puțin așa afirmă ministrul de resort Petre Daea, care a precizat că 2019 va fi al treilea an consecutiv bun în agricultură.

“Pe de o parte, seceta ne-a ciupit ceva din producţie în anumite zone, iar la calitate a umblat un pic ploaia, dar ne-a ajutat la celelalte culturi. A luat dintr-o parte simplu şi a pus dublu la celelalte. Deşi nu putem spune acum ce producţii avem până în prezent, pentru că deformăm piaţa, putem spune ca o apreciere că va fi al treilea an consecutiv bun în agricultură, fără precedent în istoria ţării, bine pentru fermieri, bine pentru ţară. Aceasta este bucuria celui care vă vorbeşte, în rest sunt discuţii.”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Recoltatul grâului, orzului și orzoaicei este în curs de finalizare și se va încheia cel mai probabil în timpul săptămânii viitoare.

“Vremea aceasta extremă ne-a întârziat puţin recoltatul. La ora actuală, avem recoltată la orz 99,37% din suprafaţă, 99% la orzoaică, 65% la orzoaica de primăvară, 92% din suprafaţă la rapiţă, 94% la mazăre şi 83%, la grâu. Săptămâna viitoare lucrurile se încheie la recoltat. Dacă ar fi fost vremea bună nu ne trebuia mai mult de 10 zile, sigur, dacă s-ar coace uniform în ţară. Sunt încă zone ale ţării unde vegetaţia mai lucrează, cum e în interiorul Carpaţilor, cum e pe la Covasna, Harghita, Neamţ, în special în zonele de munte.”, a precizat Petre Daea.

Datele deținute de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale relevă că în toamna anului 2018 a fost însămânțată o suprafață de peste 3 milioane de hectare cu grâu, orz şi rapiţă. Din totalul acestei arii agricole, peste 70 % este reprezentată de culturile de grâu.

Redactor: Mihaela Țânțaru