Semnal de alarmă în ce privește delincvența juvenilă

Autoritățile de la malul mării sunt îngrijorate de proporțiile pe care le capată fenomenul violenței în școli. În doar cîteva luni de zile, în unitățile de învățământ din Constanța au fost înregistrate 4 astfel de incidente, iar cazurile bătăilor filmate dintre elevi sau a profesorilor care le aplică adevărate corecții, în loc de lecții sunt deja de notorietate.

Un studiu realizat de către Ministerul Educaţiei privind violenţa din şcoli dezvăluie o realitate tristă, dar îngrijorătoare în același timp, în școlile din România. Potrivit documentului preluat de evz.ro, în 2015, într-o singură zi, sunt raportate aproximativ 75 de cazuri de violenţă în şcoli şi 19.000 de cazuri raportate într-un an. Același studiuu relevă faptul că băieţii se bat din plăcere, fetele din cauza băieţilor, iar acasă, mulţi copii sunt victime ale părinţilor. Şase din 10 copii de până în 14 ani sunt supuşi în mod constant abuzurilor din partea familiei. Ei pot ajunge la depresie, tulburari de conduită sau chiar consum de droguri şi alcool. Mai mult, conflictele dintre elevi şi profesori sunt tot mai frecvente. Dascălii sunt bătuţi şi înjuraţi chiar în timpul orelor, însă nici inversul situației nu mai este străin de realitatea învățământului din România. La nivel local, specialiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța spun că de la începutul anului  s-au înregistrat 4 cazuri de violență în școli.

În prezent, măsurile luate împotriva elevilor violenţi sunt exmatricularea şi scăderea notei la purtate, însă oficialii din Educaţie vor să încerce şi alte măsuri, relatează Antena 3. Pe plan local, autoritățile din Constanța au elaborat un Plan Teritorial comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor, dar și pentru prevenirea delicvenței juvenile  în  învățământ. Activitățile incluse în acest program fiind întîlniri interactive între oameni ai legii sau specialiști și elevi sau profesori, precum și diverse acțiuni menite să-i facă pe aceștia să conștientizeze fenomenul.

Reporter: Oana Jărloianu ; Imagine: Cristian Rizea