Ședință cu scântei la Mangalia

Cearta nesfârşită din sânul Consiliului Local a continuat şi în cea mai recentă întâlnire a aleşilor din Mangalia. Mărul discordiei l-a constituit un proiect de hotărâre privind acordarea unei subvenţii de 50 la sută din preţul apei potabile şi canalizării furnizate populaţiei din Mangalia, în limita a 7 metri cubi/lună/familie. În plus, numirea aleşilor locali în comisiile de concurs pentru posturile de directori ai instituţiilor de învăţământ a constituit un alt motiv pentru un şuvoi de declaraţii belicoase, şi de o parte şi de cealaltă a baricadei politicienilor.

Mărul discordiei a fost reprezentat de o solicitare a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canal Constanţa, care doreşte accesarea unor fonduri europene pentru proiecte ai căror beneficiari sunt Unitățile Administrativ-Teritoriale, membre ale acestui organism.

Proiectul a trecut cu 10 voturi „pentru“ şi nouă „împotrivă“, aleşii PNL susţinând, în ciuda dovezilor, că este vorba despre o majorare a tarifului la apă potabilă pentru populaţia Mangaliei. Nu de aceeaşi părere au fost, însă, în cazul celui de al doilea proiect, ce viza micşorarea acestui preţ, cu 50%, în limita a 7 metri cubi/familie/lună, acuzând de populism ieftin atitudinea consilierilor majoritari şi susţinând că acest lucru ar împovăra bugetul local. De cealaltă parte, consilierii majoritari afirmă o eventuală creștere a prețului nu poate fi făcută fără votul consilierilor.

Secretarul primăriei, Petrina Boiţă, a spus că, din punctul său de vedere, proiectul nu poate fi unul legal, aceasta refuzând să semneze de legalitate.

În continuare, spiritele s-au încins la maximum, aşa cum, de altfel, ne-au obişnuit aleşii locali ai Mangaliei, decişi să facă mai multă zarvă şi ceva mai puţină muncă pentru cetăţenii urbei. Consilierii locali ai PNL s-au ridicat de la masă şi au părăsit sala, în frunte chiar cu… preşedintele de şedinţă!

În cele din urmă, cu Paul Foleanu „uns“ preşedinte al şedinţei, acest proiect a trecut cu 10 voturi. Aprige discuţii au fost stârnite pe marginea numirii aleşilor locali în comisiile de exeminare ce vor audia concurenţii pentru fotoliile de directori ai instituţiilor de învăţămât din oraş.

Totuși, membrii PNL au declarat că politicul trebuie scos din şcoli, iar reprezentanţii în aceste comisii ar trebui să fie apolitici. Proiectul a trecut, însă, cu majoritatea celor prezenţi în sală, astfel încât, din comisiile de concurs vor face parte consilieri locali şi nu funcţionari ai primăriei. Cu alte cuvinte, cu sau fără concurs, politizarea instituțiilor de învățământ este departe de a-și fi găsit obștescul sfârșit…

Redactor: Mihaela Dubei-Marin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *