Secția pentru tratarea marilor arși, inaugurată la Timișoara

La aproape 4 ani de la tragedia din clubul Colectiv, Centrul de Mari Arși de la Timișoara este funcțional și a devenit cea mai modernă unitate de acest fel din țară.

Sunt deocamdată trei saloane, însă de luna viitoare vor fi gata încă două. Alte cinci paturi pentru pacienții cu arsuri grave vor putea fi folosite începând de săptămâna viitoare și la Iași. Până acum, un pacient cu arsuri grave, din orice colț al țării, era trimis de urgență la București sau în afara țării. Pacienții cu arsuri grave, pe mai mult de 25% din suprafața corpului, au nevoie de măsuri deosebite de îngrijire. Trebuie să fie singuri în salon, izolați complet de mediul exterior, pentru a reduce riscul unor infecții. La clinica de la Timișoara funcționează trei astfel de boxe speciale.

Proiectul de realizare a unui centru destinat pacienților cu arsuri grave la Timișoara a început în urmă cu aproape 10 ani, prin amenajarea unui nou corp de clădire în cadrul Clinicii de Chirurgie Plastică și Reparatorie Casa Austria. Primele saloane au fost gata în 2016 și de atunci au așteptat ca Ministerul Sănătății să cumpere aparatura necesară.

Medicii de la Timişoara au fost şcoliţi în cele mai performante centre din lume pentru tratarea arsurilor din Franţa şi Belgia. Ministrul Sănătăţii susţine că săptămâna viitoare alte cinci paturi pentru mari arşi vor fi disponibile la Iaşi.

Redactor: Cristina Niță