Seceta prelungită de vara aceasta şi-a pus amprenta şi asupra traficului fluvial (VIDEO)

Nivelul Dunării a scăzut la cote alarmante – sub jumătate din ceea cât ar fi trebuit să fie în mod normal în luna august. În aceste condiţii, autorităţile au decis să impună restricţii de circulaţie navelor.

Potrivit reprezentanţilor Apelor Romane din Cernavodă, cotele Dunării din această perioadă sunt alarmant de scăzute.  Spre exemplu, joi, fluvial înregistra o cotă de minus 79 centimetri şi un debit de 572 metri cubi pe secundă, chiar dacă în mod normal o medie multianuală a lunii august ar trebui să indice valori duble.

Deocamdată, navigaţia pe Dunăre nu este oprită, dar se circulă cu restricţii. În unele zone este necesară intervenţia navelor de dragat, pentru a se evita pragurile de nisip de sub apă, iar barjele navighează încarcate sub capacitatea normală.

Seceta a făcut ca nivelul Dunării să scadă la Cernavoda cu 10 centimetri pe zi. Acesta se apropie de  din ce în ce mai aproape de cota de alertă, de minus 165 centimetri.

Este posibil ca şi Centrala Nucleară de la Cernavodă să fie afectată de acest nivel scăzut, pentru că răcirea celor două reactoare se face cu apă colectată din fluviu. Deşi situaţia este sub control, dacă nivelul apei continuă să scadă la cota de minus 220 de centimetri intervine oprirea automată a reactoarelor. Cu toate acestea, autorităţile locale fac demersuri pentru ca o eventuală scădere dramatică a nivelurilor să nu afecteze confortul cernavodenilor prin lipsa apei.

Nici prognozele pentru zilele următoare nu sunt mai bune, mai ales pentru navigatori.

În septembrie, anul trecut, sute de nave au rămas blocate în porturi din cauza debitelor scăzute. În ceea ce priveşte Cernavodă, cota minimă istorică la care a ajuns Dunarea a fost în 2003 de minus 237 de centimetri.

Reporter: Paula Savulescu ; Imagine: Gabriel Niculae