Secetă accentuată în județul Constanța

Peste 70 % din suprafața județului Constanța este grav afectată de secetă, acolo unde nu a mai plouat de mai bine de 3 luni. Din păcate gradul de irigații din județ este unul de scăzut, deși o investiție minimă ar putea duce la irigarea a peste 100 000 de hectare.

Peste 19 000 de hectare de floarea soarelui, porumb și lucernă sunt compromise până în acest moment de seceta care a lovit județul Constanța. Cifrele ar putea crește chiar mai mult, existând semne că peste 70 % din suprafața agricolă a județului a suferit de pe urma secetei puternice.

Din păcate însă, prea puțini agricultori ajung să își irige terenurile. Doar 2800 de hectare au fost irigate deși suprafața totală care poate fi irigată este de 110 000 de hectare. În opinia specialiștilor, lipsa de interes a agricultorilor poate fi cauzată de mai mulți factori.

În acest moment este pusă în pericol și producția de rapiță de anul viitor pentru că aceasta este perioada în care ea trebuie semănată iar seceta nu o permite. Singurele zone în care au fost precipitații din abundență sunt Mangalia, Limanu, Albești și Hârșova.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea