Seceta a ars tot (VIDEO)

Sute de ore irosite cu muncile câmpului, investiţii pierdute şi o recoltă pe jumătate compromisă. Acesta este bilanţul unei veri în care ploaia s-a încăpăţânat să mai vină în Dobrogea. Agricultorii privesc acum nepuncioşi la câmpurile în care culturile ard sub dogoarea soarelui şi se roagă ca natura să îi ajute măcar în al doisprezecelea ceas.

La final de sezon agricol, fermierii trebuie să tragă linie. După 45 de zile fără ploaie şi preţuri tot mai mari la îngrăşăminte şi utililaje, bilanţul este unul dintre cele triste din ultimii ani. Producţia nu va ajunge nici măcar la jumătate din cea anticipată.

Anul acesta, nimic nu a mers, spun agicultorii, care privesc nepuncioşi cum investiţiile şi munca lor ard odată cu culturile de pe câmp. Chiar dacă va ploua, este prea târziu… singurul lucru pe care l-ar putea salva apa din ceruri sunt plantaţiile pentru furaje.

Autorităţile sunt la fel de neputincioase în faţa secetei. Salvarea ar putea veni de la un sistem de irigaţii bine pus la punct, care, însă, în acest moment nu există în judeţul Constanţa.

Reporter: Cristina Plesca ; Imagine: Matei Ghioc