”Seară Dobrogeană” și-a primit botezul

30 aprilie a însemnat ”botezul” evenimentului simbol ”Seară Dobrogeană”, conceput  sub forma unui pachet de prezentare al Dobrogei, care este leagănul istoriei și creștinismului românesc, ținutul unde urmele trecutului se întâlnesc peste tot, iar mozaicul etnografic este unic în lume.

Despre evenimentul ”Seară Dobrogeană” nu se poate vorbi oricum, ci cu smirnă, cu respect profund și cu recunoștință. Și asta pentru că nu vorbim despre un eveniment ca oricare altul ci ne referim la un concept simbol pentru dobrogeni, pentru noi toți românii. Sub oblăduirea unei femei, doamna Corina Martin și cu concursul mai multor oameni de suflet, ”Seară Dobrogeană” strânge la un loc tot ce are Dobrogea sacru, valori transmise de secole, din moși strămoși de toate cele 18 etnii ce au trăit și trăiesc la un loc în pace și armonie: port popular autentic, dansuri și obiceiuri, festin culinar specific fiecărei comunități. Întregul decor este asigurat de peste o sută de dansatori, de cântăreți iubitori și cunoscători ai muzicii populare și nu în ultimul rând de maestrul în arta culinară, Haneș Gheorghe.

Diferența pe care o face un astfel de moment trăit și savurat, precum ”Seară Dobrogeană”constă în faptul că reușește, nu doar să bucure privirea, auzul, papilele gustative ci să atingă sufletul pentru că vorbim despre o moștenire istorică, veche de multe secole care a pus o cărămidă importantă în construirea acestei lumi.

”Seară Dobrogeană” este poarta pe care orice turist sau localnic o poate accesa pentru a face cunoștință cu trecutul, cu originea poporului român și a creștinismului românesc, sub amprenta unui fapt unic în lume, îmbinarea atât de atentă a 18 culturi fără ca vreuna să își piardă propria identitate.

Reporter: Sondra Sandu ; Imagine: Zarif Armanbet