”Sea Shield 19”, în vizorul Rusiei

Operațiunile NATO din Marea Neagră sunt în plină desfășurare. ”Sea Shield 19”, cel mai amplu exercițiu militar al Alianței Nord-Atlantice de pe flancul sud-estic, reunește 20 de nave de luptă, elicoptere și avioane de vânătoare.

Desfășurarea impresionantă de forțe include aproximativ 2.200 de militari angrenați în manevrele din apele Mării Negre, organizate de Forțele Navale Române. Scenariul exercițiului este fictiv şi urmărește planificarea şi executarea unei Operații de Răspuns la Criză sub mandatul unei Rezoluții a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, în contextul unui mediu de securitate caracterizat prin amenințări simetrice şi asimetrice.

Operațiunile din acest an din cadrul Scutului Maritim au demarat în partea de sud-vest a Mării Negre, cu nave şi aeronave din Statele Unite, Bulgaria, Grecia, Canada, Olanda, România şi Turcia în cooperare cu reprezentanţii forţelor armate georgiene şi ucrainene. Până în data de 13 aprilie, navele participante îşi sincronizează eforturile în vederea îndeplinirii obiectivelor Exerciţiului multinaţional „Sea Shield 19”.

Arsenalul de război dislocat în apele Mării Negre a pus pe jar Rusia. Aceasta a mobilizat imediat nave de recunoaștere și de atac ale flotei sale, dar și sisteme de rachete de coastă, care au fost aliniate în stare de alertă.

„În zonele desemnate în Marea Neagră, navele de recunoaştere şi grupurile de atac navale, sistemele de rachetă de coastă Bal şi Bastion şi avioanele maritime sunt la datorie”, a informat Centrul naţional de control în domeniul apărării al Rusiei.

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a precizat anterior că îşi va amplifica operațiunile de monitorizare în regiunea Mării Negre. Anunțul a fost făcut după incidentul naval din noiembrie 2018 când gărzile de coastă ruse au deschis focul şi au sechestrat trei nave ucrainene cu tot cei 24 de marinari aflaţi la bord. Miniştrii de externe din statele membre ale Alianței Nord- Atlatice au adoptat zilele trecute un pachet de măsuri menit să sporească prezenţa NATO în Marea Neagră. Precizarea a fost făcută de Secretarul general al Alianței Jens Stoltenberg. Demersurile aprobate au fost dinamizate de Statele Unite ale Americii și vizează ameliorarea monitorizării situaţiei şi majorarea ajutorului acordat Georgiei şi Ucrainei. Elaborarea acestui pachet de măsuri are drept obiectiv contracararea influenţei Rusiei în Marea Neagră.

Redactor: Mihaela Țânțaru