Se schimbă procedura de vot pentru alegerile locale din această vară

Toți votanții vor fi centralizați într-o bază informatică. Astfel va exista o statistică, în timp real, a numărului de persoane prezente la vot. Prin această modalitate se poate elimina frauda electorală, nemaiexistând posibilitatea votului multiplu.

Premieră la scrutinul electoral din această vară. Pentru a se evita situațiile de fraudă electorală din anii precedenți, toți cei care se vor prezenta la urne vor fi introduși într-o bază de date. În acest mod, nicio persoană nu va mai putea vota de două ori, iar turismul electoral ar putea dispărea, în final, din România.

Însă, noua procedură îi pune serios la muncă pe angajații din primării care trebuie să desemneze, în timp util, operatori de calculator pentru toate secțiile de votare. Apoi, ei vor fi trași la sorți printr-o aplicație informatică. Până în acest moment, însă, prea puține primării au luat în serios această cerere a autorității electorale permanente.

O altă premieră pentru alegerile locale din acest an o reprezintă modalitatea de repartizare a președinților secțiilor de vot și a locțiitorilor, care de asemenea vor fi repartizați aleatoriu de computer. În repartizare se va ține cont de domiciliul de reședință al persoanelor.

Reporter: Bogdan Bolojan ; Imagine: Cristian Rizea