Se schimbă probele sportive la admiterea în școlile MAI

Tinerii care aspiră la o carieră în structurile de ordine vor avea ca probă un traseu aplicativ. Asta pentru a adapta probele, susținute de candidați, la nevoile instituționale și la standardele internaționale. Un motiv în plus este reprezentat de faptul că următorul concurs va avea loc iarna, iar condițiile meteorologice ar putea pune în pericol sănătatea participanților.

Introducerea traseului practic aplicativ la concursul de admitere în școlile Ministerului Afacerilor Interne, în locul probelor de verificare a aptitudinilor fizice, are la bază mai multe argumente. Dacă se mențineau probele sportive susținute până în prezent, nu s-ar fi putut desfășura examenul de admitere din ianuarie 2018, dinc auza condițiilor meteorologice. Un alt argument adus în favoarea tarseelor aplicative a fost necesitatea adaptării probelor de concurs la nevoile instituționale și la standardele internaționale.

„Am luat în discuție mai multe variante și, după ce am consultat inclusiv modul în care sunt realizate examenele de acest gen în alte state, am ajuns la varianta unui traseu aplicativ care să testeze atât forța și rezistența, cât și agilitatea și calitățile motrice. Încă un lucru foarte important: odată cu introducerea acestui traseu va fi scos pragul minim de înălțime!”, Carmen DAN – ministrul de interne.

Fiecare candidat, va trebui să realizeze traseul ce cuprinde 11 elemente într-un timp de maxim 2 minute și 25 secunde. Aceste concursuri de angajare sunt importante pentru diminuarea deficitului de personal. MAI organizează, în premieră, o sesiune de admitere în luna ianuarie 2018 în școlile de agenți și subofițeri. Vor fi scoase la concurs 2.880 de locuri, astfel: 1600 pentru agenți de poliție, 700 pentru subofițeri jandarmi, 300 pentru subofițeri pompieri și 280 pentru polițiști de frontieră

Redactor: Daniel Albu