Se ridică, din nou, autoturismele

Mare atenție șoferi unde vă lăsați mașinile parcate. S-ar putea să nu le mai găsiți. Și asta pentru că o hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Guvern. După spusele celor din Executiv, măsura este menită să descurajeze apariția practicilor abuzive și disciplinarea șoferilor case lasă mașinile oriunde apucă.

Mașinile parcate pe trotuare sau cele care staționează neregulamentar pe carosabil, pot fi, de acum, ridicate, din nou. Guvernul a aprobat o hotărâre în acest sens, iar ridicările se vor realiza conform unor reguli clare.  Astfel, reglementarea stabilește clar faptul că ridicarea vehiculului reprezintă măsura tehnico-administrativă pe care polițistul rutier o poate dispune în una din situațiile prevăzute de Regulamentul de aplicare al acestei hotărâri.

Măsura nu va putea fi pusă în aplicare dacă în mașină sunt persoane. De asemenea, aplicarea măsurii nu se justifică în situația unui vehicul care realizează acțiuni de intervenție sau misiuni care au caracter de urgență. Transportul la locul de depozitare nu se mai execută dacă, până la inițierea acestuia, proprietarul sau șoferul vehiculului ridicat se prezintă la locul ridicării și este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. În acest caz, se suportă doar contravaloarea operațiunii de ridicare. Cei cărora le-a fost ridicată mașina trebuie să urmeze câtiva pași până să-și poată recupera automobilul.

Vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operațiunii efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea sau deținerea legală a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spațiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Actul normativ aduce și o serie de îmbunătățiri ale Regulamentului în privința parcării pe trotuar, astfel că staționarea vehiculului este posibilă numai dacă acel trotuar este amenajat în acest scop, prin marcaje și semnalizare corespunzătoare.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea