Se reiau lucrările din zona Lupoaică

Scandalul excavației din cetatea antică Tomis pentru un bloc modern – clădire de birouri, continuă la nesfârșit. Pentru prima dată au ieșit la rampă și proprietarii construcției care se contrazic cu autoritățile pe toate planurile.

Investitorii spun că sunt acoperiți de toate actele legale emise de arheologii, iar istoricii spun că n-au știut pentru ce suprafețe și ce calcule emit ok-ul de construcție. Scandalul  început de activiștii civici a pornit de la faptul că excavatoarele sapă pe o suprafață de 630 de mp deși cercetarile arheologice realizate în urma cu 4 ani s-au făcut doar pe 400 de mp. Cineva din conducerea Muzeului a dat atunci undă verde pentru bloc, deși nu se cercetase științific toată amprenta viitoarei clădiri. Zona care conține zidurile cetății Tomis a fost cercetată și trebuie protejată cu orice preț.

Dar clădirea se întinde pe o zonă mult mai mare, care n-a fost cercetată de arheologi. Istoricii au documentat 500 mp dar au emis act de descărcare arheologică pe 720 mp, pentru că așa le-a cerut investitorul în urma unor măsurători făcute de cadastru.

Tavalugul erorilor a continuat iar cifrele sunt mult mai încurcate decât putea să creadă cineva. Proprietarii terenului sunt acoperiți de acte în regulă, și spun că s-au bazat pe munca făcuta de arheologi și de istorici. Pe care au și plătit-o.

Și investitorii și autoritățile și-au văzut de treabă până când a izbucnit scandalul activiștilor. Atunci au început să dea din colț în colț.

Acum, cu toții trebuie sa intre în legalitate, și ca scandalul să se stingă, proprietarii vor cere arheologi de la Muzeu iar muzeul se grăbește să incheie acest episod jenant prin emiterea actelor lipsă.

E foarte probabil ca săptămâna aceasta șantierul să intre în deplină legalitate după o săptămână de proteste civice.

Reporter: Cristina Niță ; Imagine: Ionuț Constantin