Se reia Programul “Casa Verde Fotovoltaice”

Programul “Casa Verde Fotovoltaice” va fi reluat din 6 noiembrie.  De la această dată, instalatorii validați vor putea să continue înscrierea persoanelor fizice în aplicația informatică.

Reactivarea programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională a fost anunțată miercuri de către Administraţia Fondului pentru Mediu.

“Toate documentele înregistrate cu succes în aplicaţia informatică, precum şi cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicaţie până la momentul suspendării accesului în aplicaţia informatică, sunt acceptate de Administraţia Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării.”, a transmis Administrația Fondului pentru Mediu.

Persoanele fizice care nu au depus şi nu au înregistrat documentele la instalatorii validaţi până în data de 10 septembrie, vor avea posibilitatea de a le depune la aceștia, cu condiţia ca actele solicitate să fie valabile la data încrierii în aplicaţia informatică.

Programul Naţional Casa Verde Fotovoltaice urmărește creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Solicitanții beneficiază de o finanţare care se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita a 20.000 lei. Suma alocată de Administrația Fondului pentru Mediu se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Înscrierile pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu bani de la stat, prin Programul Naţional Casa Verde Fotovoltaice au fost suspendate în urmă cu aproximativ o lună și jumătate în contextul apariției unor suspiciuni de fraudă. Acuzațiile au fost formulate de către mai mulți instalatori. Încă din 9 septembrie, prima zi a înscrierii în Programul Naţional Casa Verde Fotovoltaice, au fost înregistrate 2.700 de aplicații în doar câteva ore și de către o singură firmă de instalatori din Oltenia. Performanța a depășit totalul aplicațiilor depuse în oricare dintre cele șapte regiuni.  Și Administrația Fondului pentru Mediu a sesizat organele abilitate în legătură cu posibilele fraude la înregistrarea dosarelor.

Redactor: Mihaela Țânțaru