Se prelungesc mandatele aleșilor locali

Mandatele în curs ale primarilor, consilierilor locali, preşedinţilor de consilii judeţene şi consilierilor judeţeni se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, luni, proiectul de lege care prelungește mandatele aleșilor locali și acordă Parlamentului prerogativa stabilirii datei alegerilor locale, după ce Curtea Constituţională a decis la începutul lunii că prelungirea mandatelor de către Guvern este neconstituţională.

Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din acest an se stabileşte de către Parlament, prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării.  Legea trebuie acum promulgată de preşedintele Klaus Iohannis și rămâne de văzut dacă acesta o va accepta, deoarece există o dispută între Guvern și Parlament pe această temă.

Ulterior, va fi iniţiată şi o altă lege, care să stabilească data precisă a alegerilor locale. Premierul Ludovic Orban a avansat ca dată posibilă 27 septembrie, după concedii, dar înaintea unui eventual val doi al pandemiei.

Redactor: Oana Jărloianu