Se modifică stema de stat a României

modificare stemaPreşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, astăzi proiectul de lege prin care stema României va fi modificată. Astfel, coroana pe capul acvilei din stema ţării va reveni în însemnele oficiale. Toate autorităţile publice vor fi obligate să facă această modificare în stemele şi sigiliile existente, până la finalul anului 2018.

Data de 31 decembrie 2018 nu este o dată întâmplător aleasă. În această zi, se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire. Până la data respectivă, cele două modele de stemă a României și, respectiv, de sigiliu al statului pot fi folosite în continuare, în paralel.

“Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan”, prevede legea promulgată de Iohannis.

Monedele și bancnotele emise de Banca Națională a României, anterior datei de 31 decembrie 2018, vor continua să circule și după această dată, în paralel cu monedele și bancnotele cu stema nouă.

Redactor: Paul Alexe