Se modernizeaza sistemului de management al inundaţiilor în Dobrogea

Reprezentanţii Apelor Române vor realiza Harţi de Hazard la Inundatii si un Plan pentru Prevenirea, Protectia si Diminuarea Efectelor Inundatiilor în Spatiul Hidrografic Dobrogea-Litoral. Prin acest proiect,  se urmareşte modernizarea sistemului de management al inundaţiilor, în întreaga zonă a Dobrogei. Valoarea totală a proiectului prezentat astăzi  este de peste 11 milioane de lei, însă se pot atrage investiţii de până la 90 de milioane de lei.

Proiectul este coordonat de Ministerul Mediului împreună cu reprezentanţii Apelor Române. În cadrul acestuia, s-au creat zone de hazard pe întreg bazinul hidrografic Doborgea Litoral şi benzi de inundabilitate pe fiecare râu, pârâu şi lac.

Pentru realizarea hărţilor, s-au realizat 8 fotograme şi a fost nevoie de patru avioane şi peste 110 ore de zbor. Din cele opt fotograme, trei au fost trimise la direcţia topografică militară, pentru a fi scoase zonele secrete.

Reprezentanţii administraţiilor locale, prezenţi la conferinţă, consideră că un astfel de proiect este binevenit.

Potrivit reprezentanţilor Apelor Române, zonele sau oraşele care sunt cele mai predispuse la inundaţii sunt : în partea de vest, de la Băneasa, Rasova până aproape de Cernavodă, în est, de la Corbu, Săcele, Fântânele şi până la Babadag, iar în partea de sud, de la Limanu, Mangalia, Peştera până la Pecineaga.

Reporter: Denisa Stoenescu ; Imagine: Alex Brinzaru