Se măresc amenzile auto

Anul nou a început cu reduceri de taxe, iar de la 1 februarie va crește și nivelul salariului minim brut. Vești bune, însă nu pentru toată lumea. Astfel, șoferii indisciplinați vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare atunci când încalcă regulile de circulație. Cu cât vor crește amenzile, aflați imediat.

De la 1 februarie, șoferii au două variante. Ori circulă regulamentar, astfel încât să nu încalce nicio prevedere a Codului Rutier, fie scot mai mulți bani din buzunare pentru achitarea contravalorii amenzilor. Nivelul acestora va crește, odată cu majorarea salariului minim brut pe economie. Astfel, salariul minim brut urmeaza sa creasca de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, adica un plus de 16 la sută fata de nivelul actual.

Potrivit Codului rutier, punctul de amendă reprezintă 10 la sută din valoarea salariului minim. În prezent, punctul de amendă este de 125 de lei, însă, de la 1 februarie, lucrurile se vor modifica. Astfel, valoarea punctului de amendă va crește la 145 de lei. În aceste condiții, cea mai mică amendă va fi de 290 de lei, iar cea mai mare amendă va fi ajunge până la 14.500 de lei. Conform Codului rutier, sancțiunile sunt stabilite pe clase, în funcție de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancțiuni sunt aplicabile persoanelor fizice, iar cele din clasa a V-a de sancțiuni sunt aplicabile strict persoanelor juridice. Ultima majorare a punctului de amendă a avut loc la 1 mai 2016, când salariul minim a crescut de la 1.050 de lei la 1.250 de lei.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea