Se îndatorează pentru a putea trăi

După sărbători, pensionarii au rămas înglodați în datorii. La sfârșitul nului 2016, unii bătrâni s-au împrumutat pentru a avea ce pune pe masa de Crăciun. După sărbători,  pensionarii au solicitat bani pentru a-și achita taxele și impozitele. Vârstnicii au la dispoziție 18, 24 sau 36 de luni sa isi achite datoria. Celor care nu o fac li se pune poprire pe pensie.

După o viață întreagă petrecută în câmpul muncii, bătrânii realizează că banii de pensie nu le ajung nici măcar să își achite facturile. De mâncare sau haine nici nu se mai pune problema. Cu pantofii rupți, o pensionară a venit să solicite un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc pentru a-și cumpăra încălțăminte si pentru a avea bani de mâncare. Acesta este crudul adevăr pe care-l trăiesc bătrânii noștri .

Cu capul plecat, vârstnicii ajung să se împrumute pentru a putea supraviețui. Bani de lemne, medicamente, mâncarea de zi cu zi sau dările către stat sunt principalele motive pentru care se îndatorează. Mulți dintre ei nu reușesc să înapoieze banii, așa că li se pune poprire pe pensie.

Nu se pot înscrie persoanele care beneficiază de pensii de boală sau de la armată. Cei care au pensia de handicap permanent intră în categoria celor care întrunesc condiţiile necesare acordării unui împrumut. În toate cazurile este nevoie de un girant, care să fie de asemenea pensionar.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Narcis Verdes