Se ia in calcul sustinerea bacalaureatului diferentiat (VIDEO)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=coLllb7i7hc[/youtube]După rezultatele dezastruase din ultimii doi ani de la examenul de bacalaureat se ia in calcul sustinerea acestuia diferenţiat. Astfel, absolventii de liceu vor putea alege sa sustina un examen cu subiecte de o dificultate medie in urma caruia se pot inscrie la facultate sau unul mai accesibil care nu va permite accesul in invatamantul superior.

Rata de promovabilitate a scăzut considerabil în ultimii ani, astfel că la ultimul bacalaureat doar putin peste 20 % de absolvenţi din mediul rural şi 51% din cel urban au trecut examenul. Oficialii de la Bucureşti cred că soluţia ar fi introducerea unei testări diferenţiate.

Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar şi preşedintele Comisiei Naţionale de Bacalaureat, Stelian Victor Fedorca sustine ca gradul de dificultate al subiectelor la matematica a fost mare si a stiut de la bun inceput ca nu multi vor lua examenul. Fedorca crede ca un alt motiv pentru care rata de promovabilitate a fost sub 50% este faptul ca absolvenţii nu au mai primit note la probele orale, ci calificative. Aceasta situatia ar fi putut fi evitata  daca fostul guvern ar fi acordat o mai mare importanta ratei reduse de promovabilitate din anul precedent si ar fi infiintat centre de informare prin care absolventii sa aiba sanse la indrumare.

La nivelul judeţului Constanţa, la cea de-a doua sesiune de bacalaureat s-au înscris aproape 4 mii de candidaţi. Cei mai mulţi vor da proba la matematică, urmată de limba şi literatura romana, iar peste o mie de tineri vor da încă o dată proba la alegere a profilului. Pentru a le veni în ajutor absolvenţilor, în unităţile de învăţământ au fost deschise în total 21 de centre de pregătire suplimentară. A doua sesiune a bacalaureatului începe pe 20 august şi se încheie pe 2 septembrie cînd vor fi afişate rezultatele. În acceași zi se depun contestaţiile, iar pe 5 septembrie sunt sunt date rezultatele finale.

Reporter: Camer Negip ; Imagine: Matei Ghioc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.