Se fură lemne !

Nu mai puţin de 800 de metri cubi de lemn au fost tăiaţi ilegal din pădurile dobrogene anul trecut! Pădurarii spun că, oricât  s-ar strădui, nu pot decât să păzească locația și nu își permit să intervină în cazul în care infractorii vin la furat în grup mare.

Perioada grea începe odată cu temperaturile scăzute. Dacă până nu de mult aveau probleme cu hoții care veneau la furat lemne pentru încălzire, de la o vreme aceștia s-au gândit să producă și niște bani din afacere, așa că au început să vândă o parte din pradă. Pe harta celor de la direcția silvică există câteva zone-problemă.

După ultimele intervenții cu ajutorul oamenilor legii, se pare că furturile au scăzut, dar asta nu pentru că infractorii au renunțat la obiceiurile pe care le aveau, ci doar pentru că și-au mutat afacerea în bulgaria. Mai exact, aduc lemne de la vecinii noștri și le vând în zona Medgidia, spun reprezentanții direcției silvice. Asta a făcut ca bilanțul pe anul trecut să arate nu mai puțin de 800 de metri cubi de lemn tăiat ilegal din pădurile dobrogene, adică 1 % din întreaga cantitate disponibilă pentru tăieri la nivelul Direcției Silvice Constanța. Astfel pierderile se ridică la suma de 150.000 de lei, la care se adaugă amenzile, dar și sancțiunile aplicate personalului care nu și-a gestionat bine acțiunile de pază, adică în total ar fi vorba despre 300.000 de lei. Aceste sume ar trebui recuperate de către instituțiile primăriilor, cu atât mai mult cu cât o parte dintre încasări întră în visteria lor, susțin reprezentanții direcției Silvice Constanța.

Reporter: Alexandra Uveghes ; Imagine: Cristi Caciauna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.