Se destramă Marea Britanie?

Posibilitatea destrămării Marii Britanii a crescut din nou. Un studiu recent realizat în Anglia arată că planurile premierului britanic pentru perioada următoare Brexit-ului i-ar putea convinge pe scoțieni și irlandezi să ceară independența.

Concluziile unui nou studiu arată că Brexit-ul ar putea însemna sfârșitul Regatului Unit al Marii Britanii. 47% dintre scoțieni ar vota pentru independență, dacă Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, în timp ce 43% ar vrea să rămână. Suprinzător este faptul că procentajele ar fi inversate dacă Marea Britanie ar rămâne membră a Uniunii.

În Irlanda Brexitul are consecințe politice dramatice. 52% din respondenți au declarat că ar susține unitatea Irlandei în urma Brexitului și doar 39% ar vrea să mai facă parte din Regat în aceste circumstanțe. Dacă Marea Britanie rămâne membră UE, atunci doar 35% ar mai opta pentru Irlanda unită. Studiul arată astfel că Marea Britanie ar intra într-un haos constituțional în urma Brexit-ului.

Voci britanice sunt de părere că votul privind ieșirea din UE ar trebui repetat, pentru că acum oamenii înțeleg mai bine situația. Atunci când au votat pentru Brexit, oamenii nu au votat și pentru destrămarea Regatului. Fostul ministru de externe, Boris Johnson a denunțat din nou propunerile premierului Theresa May pentru Brexit și a apreciat că Uniunea Europeană va ieși victorioasă din negocierile cu Londra. Tony Blair, fost premier crede că Parlamentul britanic va vota împotriva planului propus de Theresa May pentru Brexit. Tensiuni există și în interiorul Partidului Conservator care este scindat din această cauză.

“Ceea ce englezii înțeleg uneori cam greu este faptul că noi nu vrem să negociem și nu vrem să ne compromitem identitatea. Ei sunt cei care doresc să plece, aceasta este alegerea lor.”, a declarat Michel Barnier, negociator UE pentru Brexit

Planul pentru Brexit al Marii Britanii nu a impresionat nici la Bruxelles. Negociatorul Uniunii pentru Brexit se opune vehement propunerilor pentru comerț. Chiar dacă Michel Barnier a lăsat ușa deschisă pentru o prelungire negocierilor până la mijlocul lunii noiembrie, acesta a subliniat nevoia urgentă a unor decizii politice din partea Marii Britanii.

Redactor: Denisa Albu