Se caută strategii de dezvoltare a orașului Mangalia

Primăria Municipiului Mangalia a organizat, vineri, o dezbatere publică privind Strategia de Dezvoltare Locală (SDL), în perioada 2016-2023. Conform specilaiştilor care au elaborat documentul, unul dintre obiectivele strategiei vizează implementarea în zona municipiului Mangalia a unor măsuri şi proiecte menite să contribuie la dezvoltarea comunitară şi, implicit, la creşterea nivelului de trai în zona de sud a litoralului.

Un alt obiectiv al strategiei se referă la implementarea conceptului de Green City până în anul 2023. Astfel, Mangalia ar putea deveni o destinaţie de vacanţă, atât în sezon, cât şi în extrasezon prin exploatarea resurselor balneare, realizarea unor trasee turistice, precum şi prin cooperarea cu autorităţile bulgare în vederea dezvoltării sectorului turistic pe tot parcursul anului.

Din păcate, spun consultanţii firmei ce a elaborate programul, condiţiile actuale de mediu de la Mangalia nu sunt respectate.

Printre necesităţile immediate, cerute de către cetăţeni, se numără amenajarea unor spaţii publice adecvate, printre acestea numărându-se şi locurile de joacă şi promenadă.

Depopularea Mangaliei, prin plecarea celor apţi de muncă, dar şi lipsa de interes a tinerilor de a rămâne în oraşul natal, sunt probleme immediate, ce ar putea fi rezolvate în primul rând prin schimbarea condiţiilor de trai din localitatea din sudul .

În urma sondajelor efectuate în rândul populaţiei din Mangalia, au fost trase o serie de concluzii, deloc îmbucurătoare pentru administraţia publică locală.

Strategia de Dezvoltare a Mangaliei, o dată respectată, ar schimba, spun specialiştii prezenţi la dezbatere, faţa oraşului.

Alte măsuri cuprinse în SDL se referă la includerea Mangaliei în topul celor mai atractive destinaţii internaţionale pentru relocarea pensionarilor, transformarea oraşului într-un veritabil Muzeu de istorie şi arheologie. Implementarea Strategiei de Dezvoltare a Mangaliei până în anul 2023 se va putea realiza prin orientarea întregii comunităţi către cooperare, coeziune şi conştientizarea valorilor existente ale municipiului.

Redactor: Mihaela Dubei-Marin