Se anunță secetă în Dobrogea

După valurile de caniculă, ploi și vijelii din ultima perioadă, urmează seceta. Aceasta se va impune pe mai multe zone ale țării, inclusiv în Dobrogea. În perioada imediat următoare, se anunță umiditate scăzută la nivelul solului, însă nu vor fiu afectate culturile agricole.

Reprezentanții Administraţiei Naţionale de Meteorologie avertizează că, în perioada 7 – 14 iulie, se va face simțită, la nivelul solului, seceta moderată şi izolat puternică, în mai multe zone ale țării, în special cele de câmpie.

”Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol, cuprinsă între  0-100 cm, în cultura de porumb se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. În sud-vestul Olteniei, centrul, estul şi sud-estul Dobrogei, izolat în nord-vestul Banatului, sudul Crişanei, nord-estul Moldovei, sudul şi centrul Transilvaniei se va semnala seceta pedologică moderată şi izolat puternică”, precizează specialiştii ANM.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, prognoza de specialitate relevă faptul că, atât procesele de coacere şi maturare la culturile de toamnă, cât şi cele de creştere şi dezvoltare la speciile prăşitoare vor fi intensificate, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Totodată, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol. Din punct de vedere meteorologic, în perioada menţionată, va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal în cea mai mare parte a ţării, chiar caniculară în zonele vestice şi sudice. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 18 şi 30 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1- 6 grade Celsius, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 25 şi 36 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor, iar cea minimă va oscila între 9 şi 24 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură. În intervalul analizat, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, pe aproape întreg teritoriul.

Redactor: Daniel Albu