Se anunță schimbări în ceea ce privește obținerea permisului de conducere

De acum, examenele auto vor fi înregistrate video, minimul de studii obligatorii va fi de 10 clase, iar educația rutieră va face parte din disciplinele școlare.

Planul pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Siguranță Rutieră 2016-2020, aprobat miercuri, de către guvernanți, prevede schimbări atât în ceea ce-i privește pe actualii și viitorii șoferi, dar și la nivel instituțional, cu privire la modul de intervenție în caz de urgență.

Așadar, conducătorii auto vor fi examinați medical periodic, cei care încalcă regulile de circulație în mod frecvent vor fi consiliați psihologic iar autovehiculele implicate în accidente rutiere nu vor mai circula decât după un control tehnic de siguranță. Examenele pentru obținrearea permisului de conducere vor fi supravegheate video, precum examenul de Bacalaureat, iar în școli, va fi predată educație rutieră, la fel ca oricare altă disciplină.  Mai mult decât atât, permisul de conducere va fi accesibil doar persoanelor care au absolvit minim 10 clase. Altfel spus, degeaba ai BMW ultimul tip, dacă nu ai și puțină școală nu vei putea conduce. Strategia prevede update-uri și pentru îmbunătățirea sistemului de intervenție la accidente și a asistenței medicale de urgență, între care asigurarea funcționalității serviciilor specializate de urgență într-un spațiu comun, prin colocarea dispeceratelor de urgență, cât și prin unificarea dispecerizarii resurselor pe domenii de intervenție. În plus, pentru dezvoltarea bazei materiale a unităților de intervenție este prevazută suplimentarea cu autospeciale pentru descarcerare, ambulanțe și, pe termen mai lung, cu elicoptere.

Redactor: Daniel Albu