Se analizează posibilitatea reluării spectacolelor în aer liber

Primul ministru Ludovic Orban a avut, marți, o întrevedere cu reprezentanţii artelor spectacolului, pentru stabilirea modului în care vor fi reluate spectacolele desfășurate în aer liber, în condiții de siguranță din punct de vedere epidemiologic.

La consultări alături de primul-ministru au participat vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Ludovic Orban spune că susţine un plan de sprijinire a sectorului cultural, inclusiv a independenţilor. Potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a Guvernului, preocuparea comună a celor două părţi este legată de reluarea repetiţiilor şi spectacolelor şi de organizarea de activităţi culturale în condiţii de siguranţă sanitară atât pentru actori şi personalul de sprijin, cât şi pentru public.

”Într-o primă etapă, în funcție de evoluția epidemiologică, va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber cu respectarea normelor de protecție sanitară și de distanțare fizică. Susțin un plan de sprijinire a sectorului cultural, inclusiv vom analiza punerea la dispoziție a unor granturi pentru sectorul cultural independent. De asemenea, îmi doresc reluarea activității culturale, însă în funcție de evoluția epidemiologică și în baza unui plan bine gândit, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanților la manifestările culturale”, a subliniat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, vor fi menţinute formele de sprijin pentru angajaţii din activităţile care vor rămâne restricţionate prin decizii guvernamentale cum ar fi plata şomajului tehnic, iar în perspectiva reluării activităţii vor fi decise măsuri active de susţinere, prin asigurarea din fonduri bugetare a unei părţi din cheltuielile de salarizare pentru angajaţii care îşi vor păstra locurile de muncă.

Redactor: Daniel Albu