Scutul aerian al Romaniei a fost întărit

Scutul aerian al Romaniei va fi de astăzi întărit prin puterea de atac a avioanelor canadiene Hornet. La Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a avut loc ceremonia de certificare NATO a detașamentului canadian în vederea executării serviciului de poliție aeriană.

Patru aeronave CF-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Canadiene au sosit duminică, 20 august, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, împreună cu detașamentul canadian Air Task Force Romania. CF-18 Hornet vor executa alături de aeronavele MiG-21 LanceR și militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de poliție aeriană întărită în următoarele patru luni.

Avioanele Hornet sunt niște fortărețe zburătoare, înarmate până-n dinți și reprezintă o amenințare pentru orice intrus. Dotate cu ultimele modele de arme inteligente, sunt capabile să traverseze România de la un cap la altul în câteva zeci de minute.

Poliția aeriană întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrității spațiului aerian al Alianței. Aeronavele de luptă trimise de Canada la Mihail Kogalniceanu au un trecut glorios în răzbzoiale moderne. Piloții au luptat cu aceste avioane în ambele războaie din Golf, au tras rachete în Kosovo și au bombardat obiective strategice ale Statului Islamic ISIS, în Orientul Mijlociu.

Sincron Adrian Țuțuianu Ministrul Apărării Naționale

Aeronava Hornet  se ridică cu 254 de metri pe secundă și atinge un plafon de 11 km în doar 20 de secunde. Costă 35 de milioane de dolari iar pe fiecare aripă are 4 acroşamente unde se pot prinde 3 tipuri de rachete, un tip de bombă sau rezervoare de combustibil suplimentare.

Forțele Aeriene Regale Canadiene iau parte la această misiune, pe bază rotațională cu alte națiuni aliate, ca parte a operațiunii Reassurance. Militarii canadieni preaiau responsabilităţile de la Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii.

Reporter: Ramona-Mary Manea ; Imagine: Adrian Florea