Scrisoare oficială a lui Traian Băsescu

Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis, în cursul zilei de ieri, câte o scrisoare oficială fiecărui dintre cei trei lideri USL, Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin, prin care le cere acestora să aprobe proiectul de modificare a Constituției.

În scrisoare șeful statului le cere liderilor USL să aprobe proiectul de modificare a Constituției în schimbul demisiei acestuia, astfel încât, în toamnă, odată cu alegerile parlamentare să aibă loc și alegeri prezidențiale.

Rugămintea președintelui Băsescu a fost făcută anterior  organizarii celor trei congrese extraordinare din cadrul USL, programate pentru data de 7 aprilie.

Traian Băsescu le cere reprezentantilor opoziției să participle la procesul de revizuire a Constituţiei pentru punerea acesteia în acord cu rezultatul referendumului din noiembrie 2009, prin care se dorește organizarea unui parlament unicameral, cu doar 300 de membri. Totodată şeful statului propune și reducerea mandatului presidential de la 5 ani, cum este în prezent, la patru ani, astfel încât alegerile parlamentare să se desfăsoare concomitant cu cele prezidențiale. O altă condiție importantă este ca lucrările pentru adoptarea legii de revizuire a Constituţiei să se desfăşoare astfel încât noua constituţie să fie supusă referendumului cu ocazia alegerilor locale.