Screening oftalmologic gratuit la Șipote

Locuitorii micului sat constănțean Șipote, comuna Deleni, au avut, în mijlocul Săptămânii Mari, un motiv de bucurie. 100 dintre cei aproximativ 120 de locuitori ai comunei au fost consultați oftalmologic, gratuit, de către o echipă de specialiști de la cel mai mare spital oftalmologic din Constanța.

Inițiativa aparține asociației non guvernamentale de voluntariat Lions Club Constanța, care, în împreună cu medicii de la un spital de oftalmologie constănțean, au pus la punct o nouă acțiune de screening oftalmologic. Având și sprijinul Asociaţiei Județene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Constanța, precum și a preotului paroh din comună, voluntarii s-au oprit în micuța așezare Șipotele, în apropiere de Adamclisi.

Prin mâinile specialiștilor constănțeni au trecut nu mai puțin de 100 de persoane, aproape tot satul, care numără aproximativ 120 de suflete. Inițiativa a fost primită cu bucurie de către localnici, mai ales că mulți dintre aceștia nu-și pot permite să ajungă la Constanța, nici măcar pentru un consult de rutină.

Specialiștii constănțeni au diagnosticat şi oferit tratament gratuit pe loc, pentru cazurile mai puțin grave. În schimb, pentru cazurile grave, precum glaucom, retinopatii, ambliopatie sau cataractă, pacienții vor fi invitați la clinica din Constanța, pentru controale amănunțite, iar acolo unde va fi cazul se va intervenii chirurgical, intervențiile urmând a fi gratuite. Acţiunea de la Șipotele, a doua în decurs de o săptămână, după cea de la Saraiu, se înscrie în cadrul campaniei lionistice naţionale “Vederea clară, ochi sănătoşi!”

Redactor: Paul Alexe