Școli nepregătite pentru “O masă caldă”

Cornul și laptele rămân istorie din toamnă, asta după ce actualul guvern a decis aprobarea programului pilot de înlocuire a acestora cu o masă caldă, pentru preșcolarii si elevii din 50 de unități de învațământ preuniversitar de stat. Dacă pe parinții îi bucură vestea, cadrele didactice privesc inițiativa cu reticiență, deoarece unitățile de învățământ nu sunt pregătite.

Valoarea mesei va fi de 7 lei iar variantele de meniu au fost avizate de Institutul Național de Sănătate. Chiar dacă recunosc că este o idee bună, cadrele didactice sunt realiste atunci când spun că unitățile de învățământ nu sunt pregătite pentru acest proiect. Nu au săli de mese și nici spații adecvate de păstrare a mâncării .

Pachetul alimentar va conține produse de panificație, produse din carne, sau brânzeturi, derivate din lapte , legume, la care se adaugă un fruct. Data limită de consum a produselor distribuite către unitățile școlare în regim de catering va fi în ziua producerii pentru masa caldă, respectiv în 24 de ore pentru sandwich-uri. Parinții și bunicii copiilor sunt încântați de inițiativă.

Pentru asigurarea alimentelor pentru elevi vor fi acordate sume defalcate de la bugetul de stat pentru bugetele locale. La finalizarea programului, după un an de zile, Guvernul va decide dacă va extinde programul la nivel național.

Reporter: Camer Niță ; Imagine: Narcis Verdeș