Școlarii, dar și preșcolarii devin din ce în ce mai agresivi

Este concluzia la care au ajuns unii psihologi. Tot speciaștii spun că cei mici se enervează foarte ușor, țipă dacă nu primesc ce își doresc și au un comportament  sfidător atât față de părinți, cât și de cadrele didactice. Explicația ar fi faptul că micuții au stări de anxietate şi o stimă de sine scăzută.

În ultimii 10 ani, în opinia specialiștilor, numărul cazurilor de copii care se înfurie foarte repede, se enervează ușor, care sunt imperativi și sfidător, a crescut alarmant de mult. Cele mai multe astfel de cazuri au fost înregistrate la copii preșcolari și școlari mici. Ce este alarmant, este faptul că părinții nu reușesc să se mai înțeleagă cu ei, iar problemele se agravează tot mai tare.

Comportamentul agresiv, opozițional și provocator față de adulții importanți din viața copiilor ascunde în spate, spun specialiștii, o stare de anxietate și un nivel al stimei de sine scăzut. Cei mici înceacă prin acest comportament să atragă atenția părinților.

În mai puțin de o săptămână, cei mici se vor reîntoarce la școală sau la grădiniță, iar astfel de comportamente vor fi tot mai des întâlnite la cei mici. Specialiștii recomandă părinților care observă semne conform cărora copilul lor astfel de comportamente să ceară ajutorul unui psiholog. Evaluarea emoțională a copilului este esențială în astfel de cazuri. Programele corecte de psihoterapie în aceste cazuri includ psihoterapia copilului, psihoterapia familiei, observația sistematizată la școală și managementul comportamental al copilului în clasă, în strânsă colaborare cu cadrul didactic.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adrian Florea