Scoici la ceaun, pe malul mării

Primavara a venit în forță pe litoral unde soarele stralucește din plin zilele acestea. Un bucătar de la malul mării s-a gândit să își întâmpine primii turiști în Mamaia intr-un mod exotic: și-a așteptat oaspeții pe plajă cu scoici proaspete în stil franțuzesc făcute la foc direct pe nisip! Clienții s-au declarat surprinși și încântați.

Constantin Negoiţă și-a pregătit de la ora 10 ustensilele de gatit pe care le-a scos din bucătăria restaurantului, direct pe plajă. A adus lemne, le-a dat foc, a pus proţapul și ceaunul, iar când primii vizitatori au început să apară, a dat drumul la spectacol.

N-ai cum sa reziști unui asemenea show fara să ți se facă poftă. Midiile sunt un preparat aparent sofisticat, însă în realitate ieftin și ușor de gătit. Un răsfăț culinar de care te poți bucura rapid, pentru că nu durează mult până este gata preparat. Fiecare bucătar însă, are rețeta lui proprie.

Dacă gătiți scoici acasă, să le curățați foarte bine, să folosiți ingrediente aromate și să nu le aruncați direct în tigaie. Înainte de asta, căliti niște ceapă, usturoi sau ghimbir care vor servi drept bază pentru sosul în care se vor scălda midiile. Un alt sfat necesar ar fi să folosiți neaparat un capac,  altfel toate aromele se pierd în aer. Însă, îngredientul secret de care puțini bucătari vorbesc se numește Apio. Este un soi de țelină de la care folosim doar tulpina. Se taie bucățele-bucățele, se pune la fiert și oferă un miros și o aromă incredibilă, oricărei porții de scoici. Ideea bucătarului din nordul stațiunii Mamaia a fost inedită, venind odată cu primele zile calde, de primăvară.

La final vă mai dăm un pont. Midiile se gătesc cu aburii care ies din lichidul în care sunt scăldate, așa că nu ridicați imediat capacul, lăsați-le să stea acoperite măcar patru minute, până se deschid. În cele din urmă, puneți vinul și verdeața.

Redactor: Cristina Niță