Școala a devenit o afacere pentru unele cadre didactice

Din dorința de a face un ban în plus, dascălii ajung practic sa ii determine pe părinți să achiziționeze caiete auxiliare. Bineînțeles, pentru fiecare comandă, învățătorii se bucură de un comision din partea editurii.

Cu sau fără voia lor, părinții pun umărul la înflorirea afacerilor editurilor care publica auxiliare şi manuale. Pe premiza că „sunt foarte bune pentru dezvoltarea intelectuală a elevului”,  dascălii nu stau pe gânduri să le prezinte părinților așa zisele beneficii pe care le-ar avea școlarii dacă pe lângă manual ar avea și un caiet auxiliar. Pro sau contra, oamenii ajung să scoată din buzunare sume importante pentru ca ai lor copii să nu pice în dizgrație.

În spatele așa zisei bunăvoințe ale unor cadre didactice nu se ascund de fiecare dată cele mai bune intenții. In urma fiecărei comenzi, editura are grijă să îi recompenseze pe dascăli… nu cu cărți, ci cu sume de bani. Concret, din totalul sumei de bani, profesorului ii revine un procent de 20%. Dragi părinți, sa nu aveți niciun dubiu că se poate face școală să fără auxiliare și bineînțeles că se pot obține aceleași performanțe, cu condiția ca elevul să fie silitor.

Culegeri şi caiete ale elevului sunt pentru multe materii, însă cele mai căutate, nelipsite de  pe băncile elevilor, sunt pentru Limba Română, Matematică şi limbile străine. Pentru clasele 0 – 4 se mai cumpără şi pentru Religie, Abilităţi Practice sau Ştiinţele Naturii. Un caiet al elevului costă minimum 14 lei şi poate ajunge şi la 40 de lei, pentru cele de limbă străină.

Redactor: Camer Niță