Schimbări majore în privința regimului pașapoartelor

Urmează schimbări majore privind termenul de valabilitate al paşapoartelor. Ministerul Afacerilor Interne dorește ca țara noastră să se alinieze normelor existente în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, unde pașaportele simple electronice au termen de valabilitate de 10 ani.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că va supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Proiectul  va aduce modificari asupra aspectelor ce tin de creșterea valabilității pașaportului simplu electronic și clarificarea situațiilor în care poate fi solicitat un pașaport simplu temporar.

Urmând exemplul majorității statelor membre ale Uniunii Europene, Ministerul Afacerilor Interne propune:

– termenul de valabilitate al paşaportului simplu electronic să se dubleze de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, având în vedere că fizionomia acestora se schimbă foarte puţin, dar şi pentru a evita aglomeraţia de la ghişee;

– valabilitatea paşaportului pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani, să fie de 5 ani, iar pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, să fi valabil trei ani;

– limitarea situaţiilor în care se poate solicita în regim de urgenţă un paşaport temporar.

Paşaportul simplu temporar va fi eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligaţia prezentării documentelor care dovedesc urgenţa ( motive de sănătate, sau, cazul în care minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale). Persoanele care nu doresc să li se elibereze un document electronic, pot opta pentru un paşaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea paşaportului simplu electronic.

Redactor: Sondra Sandu