Schimbări la Spitalul Județean de Urgență Constanța

Echipamentele de unică folosință destinate vizitatorilor nu se mai comercializează la intrare, ci sunt oferite gratuit, la intrarea pe fiecare secție. Decizia aparține conducerii unității spitalicești și a intrat în vigoare de azi, 9 noiembrie.

Un ordin din 2012 al Ministerului Sănătății prevede ca vizitatorii bolnavilor internați în spitale să poarte în mod obligatoriu echipamente de protecție, de unică folosință, constând într-un halat, botoși și, dacă este cazul, mască. Și la Spitalul Județean Constanța au fost aplicate măsurile prevăzute de ordinul respectiv. Însă, din decizia fostului manager al spitalului, nimeni altul decât Dănuț Căpățână, vizitatorii erau nevoiți să scoată bani din buzunare pentru a-și procura echipamentele respective, rotunjind astfel veniturile unei firme. Cu alte cuvinte, cine nu plătea, nu intra în spital! Oricine a fost cel puțin o dată, în ultimii 4 ani, în unitatea spitalicească, a putut vedea un ghișeu improvizat la intrare, de unde se cumpărau acele seturi de unică folosință, contra sumei de 5 lei. Se mai puteau cumpăra și de la tonomatele speciale, care aparțineau aceleiași firme, Swing Style srl, din Brașov. Nu se cunosc oficial legăturile acestei firme cu  fostul manager al spitalului, Dănuț Căpățână, dar cert este faptul că Ordinul 1284 din 2012, privind accesul vizitatorilor în spitale, interzice condiţionarea sau taxarea vizitatorilor, indiferent sub ce formă are loc aceasta. Pentru acest motiv, conducerea spitalului județan a fost amendată de Direcția Sanitar veterinară cu 5000 de lei, în octombrie 2013. Chiar și așa, reprezentanții firmei din Brașov nu s-au grăbit să-și ia tălpășița și au rămas pe poziție, pentru a stoarce bani de la oameni.

Însă, grație noului management interimar condus de medicul Cătălin Grasa,

”Începând cu 9 noiembrie a.c., accesul vizitatorilor în secţiile Spitalului Clinic Judeţean de Urgența „Sf. Apostol Andrei” Constanţa se face numai cu echipament de protecție -botoşi de unică folosinţă, cu excepția zonelor de risc epidemiologic (Anestezie Terapie Intensivă, Nou-Nascuți, Pediatrie, Chirurgie Pediatrică) unde accesul este permis numai cu echipament complet de protecție-mască medicală, botoşi de unică folosinţă și pelerină”. (Spitalul Clinic Judeţean de Urgența „Sf. Apostol Andrei” Constanţa)

Cel mai important aspect este faptul că echipamentele respective  sunt puse la dispoziția vizitatorilor, în mod GRATUIT, la intrarea în fiecare secție din cadrul Spitalului.

Redactor: Daniel Albu