Schimbari importante privind indemnizatia de crestere a copilului

Comisia pentru Muncă a Camerei deputaților a eliminat plafonul maxim pentru indemnizațía de creștere a copilului de 3400 de lei. Pe de altă parte cuantumul indemnizației minime a rămas deocamdată aceeasi, respectiv 600 de lei . A fost eliminata si optiunea pentru mame de a sta acasa un an sau doi ani. Toate mamele pot sta acasă până când copilul împlinește doi ani.

Deși ministrul Muncii s-a opus, Comisia de Munca a Camerei Deputatilor a decis să elimine plafonul maxim. Efortul bugetar ar fi mic, spun parlamentarii, pentru că, potrivit estimărilor, sunt câteva mii de mame si tați care ar urma sa primească bani in plus după eliminarea plafonului maxim.

Așadar vestea este una bună doar pentru părinții cu salarii mari având în vedere că deocamdată cuantumul indemnizației minime a rămas aceeași. Cheltuielile pentru creșterea unui copil sunt foarte mari spun mamele care consideră că parlamentarii ar fi trebuit să se gândească în primă instanța la familiile cu venituri mici.

In aceste conditii măsura ar putea incuraja natalitatea in rândul femeilor de carieră, foarte bine plătite, care până acum au amânat momentul în care vor aduce pe lume un copil, de teama că nu le ajung banii.

De bani mai mulți ar putea beneficia din luna mai și părinții care sunt incadrati cu salariul minim pe economie.   Potrivit Ministerului Muncii, salariul minim va creşte din luna mai la peste 1250 de lei, astfel că indemnizaţia va creşte proporţional.

Reporter: Camer Nita ; Imagine: Narcis Verdes