Schimbarea orei în UE

Comisia Europeană propune renunțarea la schimbarea sezonieră a orei oficiale pe teritoriul Uniunii Europene. Fiecare stat va trebui să decidă anul viitor ce va face în această privință.

Comisia Europeană oferă statelor membre libertatea de a decide o dată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Propunerea urmărește să garanteze funcționarea adecvată a pieței interne și să evite fragmentarea, dacă unele țări păstrează schimbarea sezonieră a orei, în timp ce altele renunță la această practică.

”Schimbarea orei trebuie să înceteze. Statele membre ar trebui să decidă singure ca cetățenii lor să trăiască în condiții de oră de vară sau de iarnă. Este o chestiune de subsidiaritate. Mă aștept ca Parlamentul și Consiliul să împărtășească acest punct de vedere și să găsească soluții care funcționează pentru piața noastră internă. Suntem în întârziere.”, a declarat Jean-Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene

Fiecare stat membru ar trebui să comunice, până în aprilie 2019, dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Ultima trecere obligatorie la ora de vară ar avea loc duminică, 31 martie 2019. Ulterior, statele membre care doresc să revină permanent la ora de iarnă ar putea să mai facă o ultimă schimbare sezonieră a orei duminică, 27 octombrie 2019. De la acea dată, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă.

Țările europene au introdus dispozițiile privind orarul de vară în secolul trecut pentru a economisi energie, în special în vremuri de război și în timpul crizei petroliere din anul 1970. În 2018, scopul schimbării orei a devenit mult mai puțin relevant. Există studii care sugerează că economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetățenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătății.

Comisia a organizat o consultare publică în vara anului 2018, în care 84% dintre respondenți au fost în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei.

Redactor: Denisa Albu