Schimbarea furnizorului de energie şi gaze în 24 de ore

Consumatorii de energie electrică și gaze naturale își vor putea schimba furnizorul în cel mult 24 de ore!  O directivă europeană aprobată anul acesta instituie obligaţia ca, până în 2026, acest proces să fie posibil, în orice zi lucrătoare.

Legislația actuală prevede dreptul utilizatorilor de a-şi schimba furnizorul în cel mult 21 de zile. Pentru punerea în practică a normei europene, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a realizat un proiect a cărui valoare este de 20 de milioane de lei.

“Este un proiect de anvergură, cu impact la nivel naţional. Proiectul presupune implementarea unei baze de date şi a unei platforme online unice la nivel naţional, ce au ca scop optimizarea proceselor operaţionale generate de solicitările de schimbare a furnizorului; reducerea birocraţiei pentru cetăţeni şi mediul de afaceri; respectarea termenelor legale.”, precizează Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

Instituția urmărește să acceseze fondurile europene necesare implementării proiectului prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020. ANRE a elaborat și a transmis deja Comisiei Europene documentația necesară obținerii acestor resurse financiare. Proiectul are ca termen de implementare 24 de luni de la semnarea contractului de finanţare. Într-o primă fază, durata de schimbare a furnizorului va fi diminuată cu şase zile, urmând ca reducerea progresivă să fie corelată cu ţintele stabilite de legislaţia europeană.

Redactor: Mihaela Țânțaru