Schimb de experiență între universități

Delegația formată din Carole Joseph, rectorul de la Bronx Community College din New York, Consulul general al României la New York, Marian Pârjol și alți profesori ai colegiului a fost primită de prefectul județului Constanța, Eugen Bola. Împreună au discutat despre sistemul educațional românesc și american și alte teme de colaborare între învățământul din România și cel din străinătate.

Bronx Community College este cea mai mare universitate urbană din Statele Unite și numeroase specializări – de la medicină până la economie, teatru, jurnalism sau film. Rectorul Colegiului, Carole Joseph spune că este o instituție pentru toți cei care nu își permit să facă studii la universități private. O problemă însă și pentru cei care studiază în America cât și pentru românii care merg în Statele Unite, o constituie recunoașterea studiilor.

În acest moment, nu există un sistem european de recunoaştere automată a diplomelor universitare. De aceea, românii care doresc să urmeze cursuri postuniversitare într-o altă ţară din Uniunea Europeană, trebuie să urmeze o procedură specială pentru recunoaşterea nivelului de studii sau a diplomei universitare în ţara respectivă. Între timp însă, studenții de la Universitatea Ovidius din Constanța se pot bucura de schimb de experiență cu una dintre cele mai mari Universități ale Americii.

Reporter: Corina Hrom ; Imagine: Alex Ionescu