Schimb de cultură şi tradiţii (VIDEO)

Schimb de cultură şi tradiţii în cadrul unui proiect social menit să faciliteze integrarea în comunitatea românească a cetăţenilor de diferite naţionalităţi.  Reprezentanţii Centrului pentru Resurse Civice Constanţa au reuşit să doboarele barierele interculturale, iar peste 100 de cetăţeni străini le pot spune acum ”Mulţumesc” în limba română.

Proiectul „ Facilitarea integrării resortisanţilor ţărilor terţe în societatea românească”, desfăşurat în perioada septembrie 2011 – iunie 2012 s-a încheiat cu numeroase realizări.

Timp de 9 luni, peste 100 de străini din afara Uniunii Europene au putut beneficia de programele implementate de organizaţia nonguvernamentală.

O mare realizare o reprezintă lansarea a două volume, un vocabular tematic ce tratează 6 subiecte distincte de aplicabilitate practică pentru străini, precum şi un dicţionar pentru limba română şi turcă.

În cadrul programelor, străinii au avut posibilitatea de a învăţa limba română, de a se acomoda cu tradiţiile şi cultura autohtone şi au beneficiat de informare şi asistenţă juridică în vederea recunoaşterii şi echivalării diplomelor de studii.

Marko Pavloski, unul dintre mediatorii interculturali ce reprezintă comunitatea Macedoneană este acum student la Medicină.

Cetăţeanul sirian Ali Teizini a ales Constanţa pentru a fi alături de soţia sa.

Americanul Kevin a plecat din Kansas cu gîndul de a-şi deschide o afacere pe meleagurile româneşti.

Unul dintre subiectele de interes referitor la probleme cu care se confruntă reprezentanţii minorităţilor etnice a fost cel al pieţei muncii pentru străini.

Dezbaterile din cadrul proiectului s-au încheiat cu recomandări şi propuneri la problemele ce pun încă piedici în paşii progresului intercultural.

Reporter: Andreea Barbu ; Imagine: Matei Ghioc