Scenariu extrem desfășurat, în premieră, în România

Provocare extremă pentru autoritățile române și nu numai! Un scenariu limită creat de specialiști în realitatea virtuală le-a testat timpii de reacție și cunoștințele despre procedurile de urgență salvatorilor din mai multe țări. Simularea, la care au participat și soldați americani, a avut loc, în premieră, în România.

Exercițiul EADRCC/NATO – România reprezintă cea mai mare provocare de pînă acum pentru autoritățile noastre și nu numai.

Fiecare dintre salvatorii participanți la simulare, în funcție de pregătire și-a testat capacitatea de reacție, într-o situație extremă, creată în realitatea virtuală.

Scenariul, unul extrem, a fost construit în jurul mai multor situații de urgență majoră, soldate cu victime multiple și cu evacuarea unui număr foarte mare de persoane.

Peste 150 de participanți din 16 țări au cooperat în cadrul simulării. Pe lîngă cele ale românilor, au fost șase echipe internaționale, dintre care două din Statele Unite ale Americii.

Exercițiul în realitate virtuală s-a desfășurat la Târgu Mureș, pe parcursul a trei zile și s-a încheiat la finalul săptămînii. Concluzia? Românii au încheiat cu succes misiunea virtulă, iar metoda de pregătire în sine, ar putea ajuta autoritățile să dezvolte o strategie tactică și mult mai bine pusă la punct, în cazul unor evenimente reale.

Redactor: Andreea Barbu