Scandalul manualelor

Editura Didactică și Pedagogică a intrat în vizorul Parlamentului României pentru erorile găsite în manuale. Șefa editurii a fost astăzi audiată în Comisia de specialitate din Camera Deputaților.

Directorul Editurii Didactice și Pedagogice a fost chemat să dea explicații după ce s-a constatat că în mai multe manuale se găsesc numeroase erori. Ședința a fost una tensionată, membrii Comisiei pentru Învățământ fiind revoltați de situația existentă și de atitudinea Mariei Nistor.

”Cum este posibil ca editura pe care o conduceți să trimită în școli manuale cu mii de greșeli și să nu răspundă nimeni pentru aceste greșeli? În economia reală, când se dă un bun de tipar, cineva își asumă o responsabilitate enormă și cineva când încasează niște bani care nu pot fi justificați, plătește.”, a declarat Raluca Turcan

În replică, Maria Nistor, Directorul Editurii Didactice și Pedagogice a declarat că și în anii trecuți manualele aveau erori. Aceasta a solicitat ca mai întâi să verifice despre ce greșeli este vorba, iar cei responsabili pentru ele să fie trași la răspundere. În acest context, Nistor s-a lăudat cu ”premierele” editurii din acest an și a respins, printre altele, criticile aduse de părinți calității paginilor din Abecedar:

”În anul școlar 2018-2019 avem mai multe premiere. Manualele pentru care Ministerul a contractat Editura Didactică şi Pedagogică se află pe bănci încă din prima zi de şcoală. De asemenea, în total s-au editat şi livrat aproximativ 2,5 milioane de exemplare de manuale în aproape 700 de tone de carte şcolară. Închipuiţi-vă ce eforturi supraomeneşti s-au făcut pe parte de transport, pe parte de editare, pe parte de scriere. Vreau să mulţumesc autorilor şi colegilor din EDP, din MEN, precum şi colaboratorilor pentru ducerea la bun sfârşit cu succes a acestui proiect.”, a declarat Maria Nistor, Director Editura Didactică și Pedagogică

În prezent, Ministerul Educației Naționale a format o comisie care verifică manualele elaborate pentru anul școlar 2018-2019, iar concluziile vor fi anunțate la încheierea procesului de control.

Redactor: Denisa Albu