Scandal în turismul românesc

Una dintre cele mai mari agenții de turism din România și-a anunțat intrarea în insolvență, asta după ce a încasat bani de la oameni și chiar le-a făcut rezervări fictive. Imediat a apărut și reacția Asociația Națională a Agențiilor de Turism.

Mai mulți turiști români care își făcuseră rezervări în străinătate prin agenția Genius Travel au primit câte un mesaj, vineri, 12 august, prin care erau înștiințați că agenția a dechis procedura insolvenței. Cu alte cuvinte, oamenii s-au trezit cu banii luați și cu buza umflată. Disperați, aceștia au reclamat agenția  la  Asociația Națională a Agențiilor de Turism, de unde au primit îndrumări să-și verifice rezervările. Ulterior, sâmbătă 13 august,  printr-un alt mesaj, agenția a anunțat că a depășit situația critică de vineri. Numai că, marți, mesajul despre insolvență s-a repetat. Urmare a acestui fapt,  ANAT a exclus agenția de turism, pentru prejudicii morale și de imagine aduse asociației, respectiv pentru prejudicii materiale aduse celor care au plătit ca să-și petreacă concediile în afara țării și nu le pot efectua. De precizat că agenția Genius Travel are asigurare făcută în Germania, iar turiștilor li se vor înapoia banii, asta dacă întradevăr societatea a intrat în insolvență. Conform News.ro, citată de Digi 24, agenţia Genius Travel nu şi-a depus încă la tribunal cererea de intrare în insolvenţă.
Conducerea ANAT recomandă turiștilor să fie atenți și să verifice în prealabil, apoi să plătească pentru concediile în afara țării. Asta pentru că, după cum s-a mai întâmplat, există și agenții de turism clandestine.

O astfel de ”agenție fantomă” – Ecorustica House –  le-a dat bătăi de cap autorităților în urmă cu 5  ani. Aceasta era patronată de Magdalena Druiu, care a înșelat peste 200 de persoane cărora le-a luat banii, promițându-le vacanțe de neuitat. Femeia a reușit să înșele autoritățile timp de câțiva ani, în cele din urmă fiind prinsă și trimisă după gratii pentru 5 ani și 6 luni de detenție.

Redactor: Daniel Albu