Scandal politic la Sofia

Scandal la vârf înalt în clasa politică de la Sofia! Disputa îl vizează chiar pe șeful Executivului bulgar, Boiko Borisov.

Premierul se află într-o situaţie dificilă, după ce fotografii care ar fi fost făcute în dormitorul său, în care acesta apare dormind alături de o armă şi o grămadă de bani, au fost furnizate presei. La rândul său, Boiko Borisov a sugerat că preşedintele Rumen Radev îl hărţuieşte şi îl spionează cu o dronă. Nici șeful statului bugar nu s-a lasat mai prejos și a confirmat că deține într-adevăr o dronă, însă a calificat restul informaţiilor furnizate de Borisov ca fiind rezultatul ”fanteziei şi paranoiei” prim-ministrului. Și de aici, un întreg vălătuc al acuzațiilor a fost formulat pe scena politică de la Sofia.

“Borisov a predat voluntar guvernul Bulgariei puterilor din spatele scenei şi în acest fel face parte din acestea”, a declarat liderul Partidului Socialist de opoziţie, Kornelia Ninov.

”Suntem lăsaţi fără instituţii care pot în mod clar, respectând demnitatea umană şi fără îndoieli legate de independenţa lor, să răspundă întrebării extrem de importante dacă aceasta este o formă de fake news, sau dacă ceea ce ni se arată reflectă realitatea”, a scris pe Facebook, Hristo Ivanov, liderul partidului de opoziţie Da, Bulgaria.

Fotografiile cu rezoluţie scăzută, făcute cu un telefon şi furnizate de o sursă anonimă în data de 17 iunie, îl arată pe Borisov dormind lângă o noptieră pe care se aflau bancnote de 500 de euro şi un pistol. Ulterior, Borisov a ţinut o conferinţă de presă în care a sugerat  că în spatele acestui lucru se află oponenţii săi.

”Obiectivul este de a ne zdrobi mental, apoi fizic, pentru că nimeni nu mă poate înfrânge în alegeri”,  a declarat premierul bulgar.

Borisov nu a precizat exact cine sunt oponenţii săi, dar i-a acuzat pe aceiaşi adversari politici că încearcă să îi submineze guvernul pentru a bloca integrarea mai profundă a Bulgariei în Uniunea Europeană. Pe parcursul monologului său, premierul a părut că neagă fotografiile, apoi că le confirmă, fără să menționeze explicit dacă sunt reale sau false. Borisov a mai insinuat că preşedintele Rumen Radev, cu care are relaţii tensionate, îl hărţuieşte cu o dronă personală. Discursul său nu a fost lipsit nici de momente amuzante, Borisov făcând chiar și câteva glume.

”Cel puţin nu m-au fotografiat cu un băiat în pat, m-aş fi aruncat de la balcon dacă ar fi fost cazul”, a afirmat premierul.

Borisov nu a avut o poziţie clară nici faţă de o înregistrare audio de săptămâna trecută, în care o voce similară cu a sa poate fi auzită discutând despre mai multe probleme şi oameni într-o manieră neclară, între câteva înjurături.

Procuratura a anunţat că a deschis o investigaţie referitoare la înregistrarea audio şi fotografii.

Scandalurile au apărut în timp ce Borisov se confruntă şi cu alte probleme. Fostul său aliat din partidul GERB, Ţvetan Ţvetanov, a anunţat pe 17 iunie că a plecat din partid şi că se va concentra pe înfiinţarea unui noi formațiuni politice.

La începutul lunii iunie, oligarhul Vasil Bojkov, aflat în exil, a anunţat la rândul său o nouă mişcare politică, care va fi numită Vara Bulgară.

Între timp, pe 17 iunie, Borisov a confirmat din greşeală un schimb de SMS-uri care a ajuns în presă, între el şi Bojkov, în care discutau despre posibile transferuri de fotbalişti, faptă pe care o negase anterior.

Redactor: Mihaela Țânțaru