Scandal dintre Asociaţia Aşezămintelor Sfântului Mare Mucenic Mina și Arhiepiscopia Tomisului

Judecătoria Constanţa a dat câştig de cauză Asociaţiei Aşezămintelor Sfântului Mare Mucenic Mina. Magistraţii au admis plângerea depusă de asociaţie, prin care se cerea anularea Încheierii de Carte Funciară, emisă de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa.  Arhiepiscopia Tomisului înregistrase la Cadastru, pe numele său, proprietatea pe care se află lăcaşul de cult şi aşezământul social din Parcul Tăbăcărie.

Deasemenea, reprezentantul Asociației Aşezămintelor Sfântului Mare Mucenic Mina consideră că decizia face dreptate într-un caz clar de abuz, făcut, în opinia acestuia, prin trafic de influență.

De cealaltă parte, reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului nu a dorit să comenteze decizia Judecătoriei Constanța, în condițiile în care nu s-a primit, încă, motivarea deciziei de anulare a Încheierii de Carte Funciară.

Părintele Nicolae Picu de la Biserica Sfântul Mare Mucenic Mina a fost caterisit la începutul lunii martie de Consistoriul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru că a trecut lăcaşul de cult în proprietatea asociaţiei sale. Biserica din Parcul Tăbăcărie din Constanţa a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Picu, în anii `90. Lăcaşul de cult nu a fost trecut însă în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, ci a fost înscrisă în proprietatea Asociaţiei Sfântul Mina. Conform Statului Bisericii Ortodoxe Române, o biserică, imediat după sfinţirea ei, trece în proprietatea şi în folosinţa unităţilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot terenul şi clădirile afectate. Totuși, Statutul reprezintă doar un regulament care e dat prin Hotărâre de Guvern, nu are statut de lege, deci nu poate schimba regimul proprietăţii.

Reporter: Paul Alexe ; Imagine: Adrian Corchie