Scăderea TVA-ului este resimțită și la tarifele pentru eliberarea pașapoartelor

Scăderea TVA-ului este resimțită și la tarifele pentru eliberarea pașapoartelor, iar actele necesare pentru eliberarea acestora rămân aceleași.

Modificările Codului Fiscal care au fost puse în aplicare de la 1 ianuarie 2017, aduc schimbări de tarife și la taxele plătite pentru contravaloarea unui pașaport. Astfel, cetăţenii care doresc să-şi facă paşaport nou sau să-l schimbe pe cel vechi vor scoate, în acest an, mai puţini bani din buzunare.

Astfel, potrivit reprezentanţilor Prefecturii Constanţa, începând cu 1 ianuarie, contravaloarea unui paşaport simplu temporar este de 218 lei, un paşaport simplu electronic eliberat persoanelor cu vârste de peste 12 este 280 lei, iar un paşaport simplu electronic eliberat minorilor sub 12 ani costă 256 lei.

Costul şi toate taxele referitoare la paşapoarte se pot achita prin internet banking, virament bancar, mandat poştal sau în numerar. Paşaportul simplu electronic se eliberează în termen de 14 de zile calendaristice. Valabilitatea paşaportului electronic pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 0-12 ani este de trei ani, iar pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani şi persoanele majore, valabilitatea acestuia este de cinci ani. Paşaportul simplu temporar are valabilitatea de 12 luni şi se eliberează în termen de cel mult trei zile lucrătoare, în situaţii speciale.

Tot de la 1 ianuarie 2017, au intrat în vigoare noile taxe aferente documentelor emise cetăţenilor străini, ca urmare a modificărilor unor acte normative. Inspectoratul General pentru Imigrări transmite că preţul pașaportului eliberat persoanelor fără cetățenie, al documentului de călătorie eliberat refugiaților precum și al documentului de călătorie eliberat persoanelor care au obținut protecție subsidiară este de 258 de lei. D e asemenea, pentru permisul de ședere temporară sau permanentă, solicitanţii vor achita suma de 259 de lei.

Reporter: Cerasela Videanu ; Imagine: Adran Florea