Scad chiriile pentru locuințele ANL

După ce la finele anului trecut se anunțau creșteri semnificative ale chiriilor pentru locuințele ANL, iată că, anul acesta, Guvernul României a pregătit o surpriză plăcută beneficiarilor. Nu numai că nu vor fi majorate chiriile, care oricum sunt modice, dar se vor calcula în funcție de alte criterii, prin care vor fi diminuate.

O ordonanță de urgență emisă de Guvernul Grindeanu stabilește că persoanele cu venituri reduse, care beneficiază de locuințe ANL, vor plăti mai puțin decât până acum, iar chiriile vor fi calculate după noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie. Măsura a fost luată la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Scopul modificării legislative este să asigure protecția socială persoanelor cu venituri mici.

Noile criterii de calcul pentru plata chiriei, stabilite prin act normativ sunt:

  • Maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcţie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară;

  • Maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară, dar nu depășește 100%  salariul minim brut pe țară garantat în plată;

  • Maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dacă venitul brut pe membru de familie depășește 100%  din salariul minim brut pe ţară, dar nu mai mult de 5.000 lei.

De asemenea, prin actul normativ, se ponderează chiriile şi cu un coeficient care ţine cont de anul de recepţie a blocului ANL, care variază între 0,85 pentru imobilele construite până la finalul anului 2004, şi urcă la 1 pentru cele ridicate începând cu 2016.

Redactor: Daniel Albu